- Een handjevol wereldleiders heeft door de jaren heen interessante cv’s opgebouwd, die niet alleen getuigen van politieke ervaring.
- Daarbij zitten baantjes als buschauffeur, gewapende overvaller, acteur en de persoonlijke advocaat van Melania Trump.
- Bekijk het overzicht van 14 wereldleiders die in het verleden wel heel opvallende dingen hebben gedaan.
- Lees ook: Dit moet je weten over Volodimir Zelenski, de komiek die president in oorlogstijd werd en Oekraïne leidt tijdens de Russische invasie
Machtige leiders hebben vaak een lange politieke carrière achter de rug, of ze komen uit het bedrijfsleven en werkten bij advocatenkantoren, denktanks of grote bedrijven.
Maar er zijn ook wereldleiders die ongewone, opvallende cv’s opbouwden door de jaren heen. Zo is er een wereldleider die professioneel voetballer was, een die als busbestuurder werkte en eentje die leadzanger van een funkband was.
Sommige leiders hebben dit kleurrijke verleden flink uitgemolken tijdens hun verkiezingscampagnes, maar van anderen is de opvallende achtergrond helemaal niet bekend bij het grote publiek.
Dit zijn 14 wereldleiders met een opvallende loopbaan:
14 opmerkelijke baantjes van wereldleiders: het kan nog gekker dan Zelensky
14 opmerkelijke baantjes van wereldleiders: het kan nog gekker dan Zelensky
-
14. President Mokgweetsi Masisi van Botswana speelde in Zuid-Afrikaanse B-films.
Ondanks het feit dat Mokgweetsi Masisi de zoon is van een voormalig kabinetslid, leek hij niet voorbestemd te zijn voor de politiek.
Volgens het tijdschrift New African had de jongere Masisi een passie voor acteren. Hij speelde volgens Deutsche Welle in verschillende Zuid-Afrikaanse B-films voordat hij de politiek inging.
Sinds hij president is, spreekt Masisi regelmatig zijn steun uit voor de theater- en kunstsector.
Monirul Bhuiyan/AFP via Getty Images
-
13. President Recep Tayyip Erdoğan van Turkije verkocht brood op straat.
Toen Recep Tayyip Erdoğan 13 was, verhuisde zijn familie naar Istanbul vanuit de Turkse kuststad Rize, waar zijn vader kustwacht was , aldus de BBC.
Hij zou daar later management gaan studeren en ook wat succes hebben als semiprofessionele voetballer.
Maar als tiener verkocht hij, gedurende een paar moeilijke jaren voor de familie, watermeloen en simit, een rond brood met sesamzaadjes dat in Turkije populair is als snack, om wat geld te verdienen.
Zijn eenvoudige afkomst droeg bij aan zijn populariteit aan het begin van zijn politieke carrière en maakte van hem een lokale held in de buurten waar hij brood verkocht.
“Erdoğan verkocht brood, ik verkoop thee”, zei Ahmet Kara, een verre neef van de president, in 2011 tegen Al Jazeera. “Hij heeft bewezen dat het niet uitmaakt wat voor achtergrond je hebt.”
Ali Unal/AP Photo / Pascal Saez/VW Pics/Universal Images Group via Getty Images
-
12. President Andry Rajoelina van Madagaskar organiseerde een muziekfestival en leidde een mediabedrijf.
Als zoon van een rijke kolonel ging Andry Rajoelina in de mediabusiness voordat hij besloot over te stappen naar de politiek.
Vanaf 1999 runde Rajoelina het muziekfestival “Live”, dat volgens het Franstalige politieke tijdschrift Politique Africaine bij de 10e editie een groot publiek van 50.000 bezoekers trok.
Rajoelina kocht ook tv-zenders, een radiostation en een digitale drukkerij, aldus het tijdschrift.
In 2007 werd hij burgemeester van Antananarivo, de hoofdstad van de republiek. Later werd hij geïnstalleerd als hoofd van een voorlopige nationale regering in een, wat door de pers werd beschreven, als een staatsgreep.
Rajoelina werd in 2018 tot president gekozen.
Kabir Dhanji/AP Photo
-
11. President Daniel Ortega van Nicaragua zat vast vanwege een gewapende overval.
Je zou denken dat een voormalig gewapende overvaller die president is geworden, hoger op de lijst zou staan, maar aangezien Nicaragua’s president Daniel Ortega aan de macht kwam als revolutionair, is het wel logisch.
Hij voerde een reeks overvallen uit om de socialistische, revolutionaire partij ‘Frente Sandinista de Liberación Nacional’ te financieren en werd volgens The Washington Post in 1967 gearresteerd. Dit was na een overval op een Bank of America waarbij Ortega een machinegeweer bij zich had.
Hij bracht als twintiger jaren door in de gevangenis, waar hij werd gemarteld.
Ortega droomde ervan Nicaragua te bevrijden van de 40 jaar durende dictatuur, maar hij is nu zelf min of meer geworden waar hij ooit tegen vocht.
Claude Urraca/Sygma via Getty Image
-
10. Premier Xavier Bettel van Luxemburg was presentator van een tv-talkshow.
De Luxemburgse premier Xavier Bettel was al actief in de gemeentepolitiek toen hij de talkshow “Sonndes em 8” presenteerde op een nationale tv-zender, aldus Der Spiegel. De talkshow nodigde “zowel beroemdheden als gewone mensen uit om hoogtepunten uit hun leven te delen”.
Als je toevallig Luxemburgs spreekt, kun je hier een aflevering uit 2005 zien, waarin Bettel de voorzitter van een lokale vereniging voor blindengeleidehonden interviewt. Op dat moment was Bettel wethouder van de stad Luxemburg.
Later zou hij er burgemeester worden en in 2013 zou hij op de stoel van de premier belanden, waarmee hij de eerste, openlijk homoseksuele premier van het land werd.
Fabrizio Bensch/Reuters / T.TV/YouTube
-
9. De Gambiaanse president Adama Barrow was beveiliger bij een winkelketen in Londen.
Lang voordat president Adama Barrow in 2017 aantrad in Gambia, behaalde hij een master in vastgoedbeheer in Londen.
Om dat diploma te bekostigen – uiteindelijk een opstapje naar een succesvolle carrière in de vastgoedsector – werkte Barrow drie jaar als beveiliger bij de Britse budgetketen Argos, vergelijkbaar met de Kijkshop.
“Het leven is een reis”, vertelde Barrow aan de Franse krant Le Monde terwijl hij in 2016 campagne voerde. “Wat ik in Engeland heb gedaan, heeft me echt geholpen om te worden wie ik nu ben. 15 uur per dag werken maakte mij tot een man.”
Barrow keerde in 2006 terug naar Gambia en zette daar vastgoedbedrijf op, voordat hij de presidentsverkiezingen van 2016 en 2021 won.
John Keeble / Issouf Sanogo/AFP via Getty Images
-
8. President Nicolás Maduro van Venezuela was ooit buschauffeur en dat maakte hem enthousiast voor de politiek.
De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft zijn middelbare school niet afgemaakt, maar was al vroeg politiek actief in de studentenvakbond, volgens The Guardian.
Als buschauffeur voor het openbaar vervoersbedrijf van Caracas begon hij op te komen voor andere arbeiders en vormde hij een informele vakbond in een tijd dat vakbonden verboden waren, meldde de krant.
Uiteindelijk klom hij op tot één van de vertrouwelingen van de voormalige president Hugo Chavez, onder wiens beweind hij minister van Buitenlandse Zaken en vervolgens vicepresident van werd.
Na de dood van Chavez in 2013 won Maduro nipt de presidentsverkiezingen. Onder zijn bewind is de levensstandaard in Venezuela dramatisch gedaald.
Leonardo Fernandez Viloria/Reuters / Eduardo Verdugo/AP Photo
-
7. President Bashar al-Assad van Syrië was oogarts.
De naam van president Bashar al-Assad staat al een generatie lang synoniem voor wreedheid en onderdrukking.
Zijn bloedige nalatenschap is des te verbazingwekkender, omdat hij ooit deel uitmaakte van de medische gemeenschap.
Assad studeerde in 1988 af als oogarts in Damascus, voordat hij een vervolgopleiding deed bij het prestigieuze Western Eye Hospital in Londen.
De oogchirurg die hem opleidde, Edmund Schulenburg, vertelde The Mail Online in 2013 dat hij zich de dictator in spe herinnerde als “een gevoelige jongeman die ongelooflijk beleefd en punctueel was.”
Maar, zei Schulenberg, “ik herinner me dat ik dacht dat hij echt beter geschikt was als oogchirurg dan als vooraanstaand politicus.”
Louai Beshara/AFP / Borna News/Matin Ghasemi/Aksonline ATPImages via Getty Images
-
6. President Luiz Inácio Lula da Silva van Brazilië verloor een vinger toen hij metaalbewerker was.
De Braziliaanse president, die in de volksmond bekend staat als Lula, had een zeer bescheiden start.
Volgens de BBC bracht hij zijn jeugd door als pindaverkoper en schoenpoetser in het kleine kuststadje waar hij opgroeide.
Pas op 10-jarige leeftijd leerde hij lezen en op zijn 14e kreeg hij zijn eerste officiële baan, eerst in een magazijn en daarna in de metaalbewerking – een baan die hem op 19-jarige leeftijd zijn pink zou kosten, aldus de BBC.
Volgens zijn biografie werd Lula lid van de vakbeweging en slechts enkele jaren later, in 1975, hoofd van de metaalvakbond. Dat leidde ertoe dat hij de leider werd van de Braziliaanse Arbeiderspartij en uiteindelijk twee keer president werd – in het begin van de jaren 2000 en in 2022.
Claudinei Petroli/AFP via Getty Images / Ueslei Marcelino/Reuters
-
5. President George Weah van Liberia wordt beschouwd als een van de beste voetballers ter wereld.
George Weah uit Liberia vervulde een droom van miljoenen kinderen: spelen voor de beste voetbalclubs ter wereld. Oh, en daarna werd hij ook nog eens president van zijn land.
Weah, die opgroeide in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia, begon op 15-jarige leeftijd met voetballen en kwam al snel in de schijnwerpers te staan door zijn team te helpen de nationale kampioenschappen te winnen.
In 1998 trok hij de aandacht van manager Arsène Wenger en speelde hij voor enkele van de grootste clubs van Europa, waaronder Paris Saint-Germain, AC Milan en Chelsea.
Dit maakte hem een internationale ster en een goddelijk figuur in eigen land.
“Thuis noemen ze hem King George en ze aanbidden hem zo, dat ze wensen dat hij ooit president wordt”, schreef The Guardian in 2000, waarbij ze opmerkten dat hij er toen “wijselijk” voor koos om weg te blijven uit de politiek van Liberia.
Dat duurde niet lang. In 2005, na het einde van de tweede Liberiaanse burgeroorlog, kondigde Weah zijn kandidatuur aan. Uiteindelijk zou hij in 2017 het presidentschap winnen.
Julien de Rosa/ Pool via Reuters / Ben Radford/Allsport via Getty Images
-
4. President Ali Bongo Ondimba van Gabon heeft een funkalbum uitgebracht.
Ali Bongo Ondimba is de zoon van een voormalig president en heeft het grootste deel van zijn carrière in de politiek doorgebracht.
Maar in 1977 ging hij, onder zijn geboortenaam Alain Bongo, samenwerken met James Browns voormalige producer Charles Bobbit en bracht hij het funkalbum “A Brand New Man” uit, aldus de BBC.
Ondimba’s muzikale wortels liggen bij zijn moeder, voormalig First Lady Joséphine Bongo, die na haar huwelijk met president Omar Bongo een zangcarrière begon onder de artiestennaam Patience Dabany.
Ondimba, die verschillende functies kreeg tijdens het zeer corrupte 40-jarige bewind van zijn vader, leunde op zijn muzikale reputatie tijdens zijn eigen presidentiële campagne in 2009.
Ondimba presenteerde zichzelf als de “jongerenkandidaat” en rapte op het podium met de hiphopgemeenschap van Gabon, volgens CNN.
Alain Bongo/YouTube / Brendan McDermid/Reuters
-
3. President Volodymyr Zelensky was een acteur die een president speelde, voordat hij president werd.
De carrièresprong van president Volodymyr Zelensky van komiek naar politicus is waarschijnlijk de bekendste op deze lijst.
Zelensky begon zijn carrière als acteur op 17-jarige leeftijd, toen hij meedeed aan een comedywedstrijd en vervolgens met een paar oude schoolvrienden het zeer succesvolle productiebedrijf Kvartal 95 oprichtte.
Hij speelde in een aantal romantische komedies en verzorgde de voice-over voor de Oekraïense versies van “Paddington” en “Paddington 2”. Maar één rol liet echt zien hoe kunst het leven nabootst, met Zelensky’s vertolking van president Vasily Goloborodko in de serie “Dienaar van het Volk”.
Zelensky – die een geschiedenisleraar speelde die door omstandigheden tot president van Oekraïne werd verkozen – zou later zijn eigen politieke partij naar de serie vernoemen.
Volgens Ukrainska Pravda registreerde Kvartal 95 de partijnaam alleen om te voorkomen dat andere politici hem cynisch zouden gebruiken bij de verkiezingen van 2019.
Maar al snel deed Zelensky het bijna net zo goed in de peilingen als de toenmalige zittende president Petro Poroshenko.
Inmiddels is Zelensky door de inval van Rusland uitgegroeid tot symbool van de Oekraïense vrijheidsstrijd.
Ukraine Armed Forces/Kvartal 95/YouTube
-
2. Als advocaat trad de Sloveense president Nataša Pirc Musar namens Melania Trump op tegen lastercampagnes.
Jaren voordat ze zichzelf kandidaat stelde voor het presidentschap, had Nataša Pirc Musar een andere baan: ze was de advocaat van Melania Trump ten tijde van de Amerikaanse verkiezingen van 2016.
Pirc Musar – die ook heeft gewerkt als journalist, voorzitter van het Rode Kruis en informatiecommissaris van Slovenië – zat in augustus van dat jaar aan de telefoon met Melania toen de Amerikaanse campagne op scherp kwam te staan, aldus The Daily Beast.
In Slovenië, het geboorteland van Melania Trump, ontstond een gestage handel in namaakproducten van Melania – en erger nog: een stroom van louche nieuwsberichten over Melania.
“Ze wilde gewoon dat ik [grenzen] stelde over wat wel en niet is toegestaan,” vertelde Pirc Musar The Daily Beast.
Pirc Musar was advocaat van Melaina toen The Daily Mail moest rectificeren over de ongefundeerde bewering dat het voormalige modellenbureau van Melania had geopereerd als escortbureau.
In 2021 werd Pirc Musar een van de meest invloedrijke advocaten van Slovenië, en het jaar daarop kondigde ze haar kandidatuur als onafhankelijke presidentskandidaat aan. Ze werd de eerste vrouwelijke president van het land in december 2022.
Paul Sancya/AP Photo
-
1. Paus Franciscus was in zijn jonge jaren uitsmijter.
Vandaag de dag houdt paus Franciscus toezicht op de 1,2 miljard rooms-katholieken in de wereld vanuit de stadstaat Vaticaanstad.
Maar ergens in de jaren 1950 had Jorge Mario Bergoglio, een tangominnende jongen uit Buenos Aires, de taak om herrieschoppers uit een plaatselijke bar te houden, aldus de Italiaanse krant Gazzetta del Sud.
Hij vertelde hierover tijdens een bijeenkomst van gelovigen in een kerk in Rome, kort nadat hij het pausdom had overgenomen in 2013, aldus NPR.
Paus Franciscus werkte niet alleen als uitsmijter, maar ook als conciërge en als technicus in een voedsellaboratorium, voordat hij aartsbisschop van Buenos Aires werd – en uiteindelijk paus.
Pablo Leguizamon, File/AP Photo